maanantai 12. huhtikuuta 2010

”Ei ole säästökohteilla rajaa, kun on päästään…”

Niin, säästöjä pitäisi vaan jostakin repiä ja nuo säästöt mielestäni kohdistuvat melko säännöllisesti niihin ihmisryhmiin, jotka harvemmin sanovat ”ei”, ryhtyy lakkoon, tms.

Nyt yksi esimerkki säästöistä, joka koskee lasten turvallisuutta liikenteessä.

Otin yhteyttä Mäntsälän Kuntaan, koskien tyttäreni ensi syksyn esikoulua.

Kertaus on opintojen äiti, siis lähtökohdat ovat nämä:

Olen Sagan (tyttäreni) kanssa päivisin kotona ja näin ollen olen vastuussa hänestä 24/7 (yhdessä toki vaimoni kanssa, mutta minä olen suurimmaksi osaksi päivisin vastuussa tyttärestäni).
Itselläni on liikuntaeste, mutta kunnan mielestä olen täysin terve (oikeanpuolen halvaus 9.10.1993, kävelen itsenäisesti n. 1-2km)

Kun otin yhteyttä kuntaan Sagan esikouluopetusta, pääasiallinen kysymykseni oli se että miten Saga pääsee esikouluopetukseen kulkemaan, sillä itselläni on liikuntaeste ja se on varsinkin talviaikaan todella este.

Sain vastauksia kunnasta.
Karua, mutta totta on se että kunta ei osallistu mitenkään lapsen kuljetukseen (tässä tapauksessa), kun meiltä ei ole tarpeeksi matkaa (5km. minimi) paikkaan, missä esiopetus järjestetään.
Joten, tässä tapauksessa pitäisi kyyditys järjestää ihan omasta puolesta.

Seuraavana kysymyksenä oli että kun itselläni on liikuntaeste, enkä kykene tuota matkaa taittamaan, mikä olisi lähimpään esikoulupaikkaan matkaa?

Vastauksena tähän sain että lapsille pitäisi opettaa kulkea se esikouluun matka ihan itsenäisesti.

Ensinnäkin, ehkä ennen lapsilla oli turvallisempi matkata, kun ei ollut liikaa nopeita autoja ja täysin päättömiä teinikuskeja, joille näemmä tärkeää on näyttää hyvältä ratissa välittämättä yhtään jalankulkijoista.

Olisihan siinä perää että lapsien täytyisi jossakin välissä oppia kulkemaan itsenäisesti ja kyllähän Saga osaa lähimaastossa kulkea.
Mutta nyt olisi kysymys n. 3km matkasta, joka lapsen tulisi taittaa yksin, kun minusta siihen ei apua ole.
Lapsi on kuitenkin lapsi ja jos kuusivuotiaalle pitäisi kellonajat olla selviä, niin siinä voi vaan sanoa että myöhästelyjä tulee varmasti! (jos vielä matkaa taittaa kavereita kotikulmilta)

Esimerkkinä tästä liikenteenparissa törppöilystä on tuo meidän risteys, jossa vauhti nousee useasti ylinopeuteen, vaikka ollaan vielä taajaman alueella.

Olen ottanut tuon asian aikaisemmin esille ja kirjoittanut tuosta risteyksestä aikaisemmin paikallislehtiin. Mitään muutosta ei kumminkaan ole tullut asiaan.

Ratkaisu tuohon turvalliseen kulkemiseen olisi päätetty jo, eli kunta on suunnitellut jo aikaisemmin Isolakeentien ja Lakeenkujan yhdistämisestä, jonka tuloksena olisi Lakeenkujalta turvallista matkustaa jalkaisin ja välttäisi tuon risteyksen ylittämisen.

Kumminkin, tässäkin asiassa Mäntsälän kunta on saamaton, eikä mitään ei ole tapahtunut.
Se olisi mielestäni jokaisen perusturva että saisi rauhassa ja turvallisesti kulkea koulumatkansa, sillä jokaisella ei ole autoa tai muuta keinoa saattaa lastaan esikouluopetukseen/kouluun, kuten tässä allekirjoittaneella on

Tuosta risteysasiasta on kerätty adressi aikoinaan, mutta ei kai se tuottanut tarpeeksi nimiä, kun ei ole sen tiimoilta kuulunut mitään?

Minä olen kyllä henkilökohtaisesti erittäin pettynyt siihen ettei kunta ota tuota ongelmaa tosissaan, sillä tuo Lakeenkujan ja Lahdentien risteys on todellakin riskialtis. Vielä siinä ei ole sattunut mitään, mutta en myöskään välittäisi tapahtuvan.

Jos kunta kaipaa faktoja, niin niitä kyllä on minulla esittää.

Se on ihme ettei Mäntsälän keskustan taajama ole ensinnäkään tasa-arvoista nähnytkään, kun katsotaan Helsingin suunnasta, niin kevyenliikenteenväylät ovat kummankin puolen Lahdentietä alkaen Mäntsälän Sahan risteyksestä, jatkuen keskustan läpi aina Leppäniementien risteykseen asti, jolloin yllättäen oikealla puolella ei kevyenliikenteenväylä jatku, niin kuin vasemmalla puolella.

Olen kuullut siihen syyn, joka oli liika ”moporalli”, jota ei Lahdentien varrella asuneet ihmiset sietänyt ajatuksissaan, mutta olisiko se nyt se suurin syy? En tiedä, mutta jos jollain on siihen tietoa niin valaiskoot asiaa.

Eli, nyt olisi kunnalla oiva tilaisuus korjata nämä epätasa-arvoisuudet ja voittaa edes vähän luottamusta itselleen, kun tällä hetkellä se on ainakin minulla kovin vähäistä.

Ei se paljon vaatisi tuohon Isolakeentien ja Lakeenkujan yhdistämiseen. Mutta jos ei tuotakaan saada kuntoon, niin yksi perhe vakavasti harkitsee muuttoa pois Mäntsälästä.

Loppuun vielä maininta siitä ettei nyt ole todellakaan tarkoitus nostaa vain keskustan ongelmia esiin, sillä esim. Hirvihaarassa kevyenliikenteenväylä on edelleen tekemättä… harmillista, mutta näin paljon kunta välittää jalankulkijoiden turvallisuudesta.

Terveisin

Mikko A. Ratia (PS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti