perjantai 9. syyskuuta 2011

Mielipidekirjoitus Mäntsälän paikallislehtiin


Tulipa taas kirjoitettua mielipidekirjoitus mäntsälän paikallislehtiin ja päätin myös julkaista sen blokissani, jos ei jostakin syystä kirjoitustani huolita lehtiin.


Itse juttuun siis:
Assan kohtalo puhuttaa

Keskustelua on ollut viime päivinä mäntsälän linja-autoaseman (assa) kohtalosta.

Valtaosa valtuutetuista ja kuntalaisista on sitä mieltä että S-marketin laajeneminen vanhalle linja-autoaseman tontille olisi parempi vaihtoehto, kuin museoviraston kanta asiaan, ettei ”assan” miljööseen saa kajota.

Minua kumminkin jäi henkilökohtaisesti vaivaamaan eräs asia.

Jos linja-autoasema siirretään juna-aseman läheisyyteen, niin onko siinä otettu kaikki huomioon? Itse käytän linja-autoa paljon (muutakaan menopeliä kun en omista) ja viikottain tulee matkustettua naapurinkunnan puolelle.

Linja-auto liikenne on todellakin pystyyn kuollutta mäntsälässä. Veikkaampa että suurin syy että linja-autot kulkee edelleen on koululaiset, jotka eivät muuten pääsisi suorittamaan oppivelvollisuuttaan.

Mutta... ajatteleeko kunnanvaltuuston jäsenet/päättäjät ihan nyt loppuun asti asian? Tai eihän se heistä ole kiinni, vaan miten uuden linja-autoaseman sijoitus onnistuu?
Katsoen kuntalaisen näkövinkkelistä, joka joutuu käyttämään linja-autoa, kun muita mahdollisuuksia ei ole?
Koululaiset eivät ole ainoa ryhmä, vaan myös vanhemmat ihmiset käyttää linja-autoa ja kyllä sitä tämän päivän bensiinin hinnoilla moni duunari kuka pääsisi työpaikalleen linja-autolla oman auton sijasta valitsee halvemman ja helpomman vaihtoehdon.

Mielestäni tämä on vaan siitä kiinni miten homma suunnitellaan ja täytyyhän homman toimia, että ihmiset kiinnostuisivat enempi linja-auto vaihtoehdosta. Nykyisin se ei toimi niinkuin moni asiaa ajatteleva toivoisi.
Vuoroja vähennetään koko ajan ja sehän tietää sitä että linja-auton odotukseen kuluva aika vaan venyy, eikä tämän päivän suomessa sitä vapaata aikaa liiemmin ihmisillä ole.

Mäntsälän lehdessä 5.9. kunnanvaltuutettu Rami Lindqvist (PS) kertoi linja-autoaseman olevan yksi ”rumimpia rakennuksia mäntsälässä” - No, ei se kyllä kauniskaan ole, joten allekirjoitan kannan.

Tästä nousee vaan esille kysymys? Haluaako Mäntsälä kehittyä vai jumittua paikalleen?
Tietysti vanhat, jo museoarvon omaavat paikkakuntamme rakennukset tulisi säilyttää, mutta ”assakin” tarvitsisi suuren remontin ensin, ennenkuin se ”tyydyttäisi kuntalaisen silmää”. Sitähän jo samaisessa jutussa (5.9.11) ehdoteltiin.

Siis, toivon kunnanvaltuustolta järkeviä ja ennenkaikkea toimivia päätöksiä linja-autoaseman suhteen, jotta se palvelisi kaikkia kuntalaisia tasavertaisesti.

Lopuksi tulee vaan mieleen kysymys että monikohan kunnanvaltuutetuista mäntsälässä käyttää itse linja-autoa? Mene ja tiedä...

Kunnioituksella,

Mikko A. Ratia (PS)

3 kommenttia:

 1. Kyllä linja-autoliikenne on tehty monessa paikkaa kannattamattomaksi ja ainoat yhteydet pidetään kunnossa juurikin koululaisten ja opiskelijoiden vuoksi. Esimerkiksi meillä Merijärvellä ei kesän aikana kulje suuntaan eikä toiseen yhtään linja-autoa, kun kulkijoita ei ole. Itsellä kun ei ole ajokorttia, niin kuskia pitää kysellä koko ajan jos kotiseudulla olen. Linja-autofirman ei ole kannattavaa ajaa ja senkin näkökannan ymmärrän täysin.

  Kouluaikana meillä kulkee aamulla kaksi ja illalla kaksi autoa per suunta. Esimerkiksi Oulaisiin, missä itse olen lukioni käynyt muutama vuosi sitten.

  Projektit halutaan monessa paikassa tehdä pintapuolisesti, jotta näyttäisi, että asiat ovat kunnossa. Itse olen korostanut että yksi hyvin hoidettu projekti on parempi, kuin viisi perseelleen hoidettua. Toivotaan, että Mäntsälän kuntapoliitikoilla on rohkeutta tehdä viisaita päätöksiä, jotka auttavat tavallista tallaajaa

  -Matti

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Matti.

  Täysin totta puhut ja en minäkään vaatisi joukkoliikenteen toimivuutta, jos siitä ei olisi hyötyä.
  Mäntsälä on sen verran iso kunta että täällä väkisinkin vuorot kylille on kannattamattomia, paitsi nuo koululaisvuorot.
  Täytyy kumminkin uskoa ja toivoa ettei asiaa tehtäisi yhtään sen vaikeammaksi, koska mäntsälässä rautatieasema (jolle uutta linjuriasemaan kaavailtu) on sen verran kaukana ydinkeskustasta että se ei palvelisi kovinkaan hyvin kuntalaista. Riippuen tietysti miten asian hoitaa.

  VastaaPoista
 3. Lisäten kommentin tähän kirjoitukseeni:

  Eräs kuntalainen oli asiasta tiedustellut toiselta PS valtuutetulta mäntsälässä ”että onko tämä nyt meidän valtuustoryhmän kanta?”
  Kirjoituksessani ei missään vaiheessa tule esiin että tämä olisi Mäntsälän Perussuomalaisten kanta, joten kehotan ihmisiä jotka lukevat tekstejäni kiinnittämään huomion siihen että ilmaisen pelkästään oman kantani asiaan, ellei toisin mainita.

  Olen saanut tänään myös informaatiota että keskustasta ei häviäisi linja-auto pysäkki, mutta sillä ei nyt ole merkitystä (muutenkuin parempaan suuntaan), koska en ole saanut (lehdistä, tms.) mitään informaatiota moisesta ajatuksesta.

  Kunnioituksella, Mikko A. Ratia (PS) ja PS tarkoittaa vain ja ainostaan puoluetta mitä edustan

  VastaaPoista