sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Mäntsälän musiikkiharrastuksen puolesta

Kirjoitus on lähetetty mäntsälän paikallislehtiin tänään (16.10), mutta päätin lisätä sen myös blokilleni.

Alkup. kirjoitus


Mäntsälän musiikkiharrastuksen puolesta

Lordi voitti euroviisut 2006 ja Mäntsälän kunnanhallitus päätti pystyttää sen kunniaksi kitaristi Amenille Hard Rock kiven Ehnroosin koulun pihalle.

Syyhän oli yksinkertaisesti se että Amen on koulunsa käynyt mäntsälässä ja niin täytti oman kylän pojan vaatimukset.

Hieno juttuhan tuo oli että mäntsälästä saadaan maailmankartalle muitakin kuin Timo T.A. Mikkonen.

Mennään kuitenkin asiaan.

Mäntsälän keskustassa sijaitseva vanha kenkätehdas Apponen on taas uhan alla. Uusimpien tietojeni mukaan Apposen kiinteistö myydään yksityiselle ja paikalle rakennettaisiin loft-asuntoja.

Kaikki on kuulopuhetta, mutta kyllä paikallislehtiä seuraamalla on huomannut että myös taideväki on noussut takajaloilleen myyntiä koskien.

Apposella on kyllä toimintaa muutenkin kuin taideyhdistyksen tilat, sillä myös toivontupa niminen päiväkeskus (päihdeongelmaisille ja syrjäytyneille suunnattu) on aktiivisena toiminnassa.

Suurin syy miksi kuitenkin lähden kirjoittamaan tästä asiasta on Mäntsälän kunnan omistamat soittokämpät (treenis), jotka sijaitsevat samassa talossa kuin toivontupa.

Jos nyt kaikki kävisi niinkuin viisaat herrat ja rouvat tahtoisi, että Apposen kiinteistä myytäisiin yksityiselle taholle ja tilalle tulisi asuinhuoneistoja?

Mitä seurauksia siitäkin olisi? Ensinnäkin Mäntsälän taideyhdistyksellä ja toivontuvalla olisi lähtö uusiin tiloihin. Se tuskin tuottaa vaikeuksia, mutta ei sekään hyvä ole, jos tilat muuttaa jonnekin hornantuuttiin.

Suurin ongelma lienee se jos musiikinharrastajat joutuvat keräämään laitteistonsa ja häipymään talosta, että mistä löytää uusi tila harrastuksen jatkamiseen?

Olen ollut aikanaan yhteydessä kuntaan (silloinkin Apponen oli uhan alla) ja kysyin suoraan että onko kunnalla tarjota vaihtoehtoista tilaa kuntamme nuorille (ja vanhemmille) muusikoille? Vastausta ei liene vaikea arvata, sillä sain tylyn vastauksen, että ei ole kunnalla vastaavanlaisia tiloja keskustan läheisyydessä (tai kauempana).

Eihän se mitään. Kyllähän noita latoja ja muita yksityisten vuokraamia/omistamia treenikämppätiloja kunnasta löytyy, mutta tässä nyt ei ajatella täysin sitä miten vaikeaksi ja kalliiksi musiikkiharrastuksen jatkaminen tulee?

Ensinnäkin, jos treenikämppä olisi vaikka jossakin kirkonkylämme sivukylistä, niin se matka treenikämpille olisi jumalattoman pitkä ja matkalle tarvitsisi välttämättömästi autoa, joka taas tuottaa kuluja.

Toiseksi. Yksityisellä on aina yksityisen hinnat. Puhumattakaan siitä miten paljon uuteen treenikämppään pitäisi tehdä nk. muutoshommia.

Uskoisin ettei tuollainen tilanne kovinkaan houkutteleva ole esim. nuorelle bändille, jonka pitäisi kulkea pitkät matkat hioakseen soittamista, maksaen siitä tyyriin hinnan.

Onhan se totta bänditoiminta ei ole kunnan ensisijainen kohde johon rahaa pistää, sillä tuntuu olevan yhdentekevää päätäjille missä muusikot harrastavat toimintaansa ja näin ollen bändit hankkivat treenikämppänsä muualta, kuin kunnan tiloista Apposelta.

Näin ei kuitenkaan ole kaikilla. Sillä monella ei ole mahdollisuutta hankkia treenikämppää yksityiseltä tai rakentaa se omaan/vanhempien/tms. kiinteistöön.
Mielestäni musiikkiharrastuksen tulee olla yksi kunnan tukemista nuorison harrasteista. Niin saisimme ehkä enemmänkin nuorisoa kiinnostumaan toiminnasta.

Olen siis erittäin pettynyt tilanteesta mikä kunnassamme on musiikinharrastuksen suhteen. Jos kunnalta ei löydy vaihtoehtoisia treenikämppä vaihtoehtoja muusikoille, niin voidaan melkein puhua Mäntsäläläisen musiikkiharrastuksen hiljaisesta poismenosta, ellei lasketa ”tekotaiteellista humppaa”.

Nuorisoa kyllä parjataan ja heitä kehotetaan hankkimaan harrastus, mutta mitä enää tässä kunnassa harrastaa, jos kaikki viedään alta ja vaihtoehtoja ei ole kuin selvitä omillaan?
Vai onko se jotenkin valikoitua mitä genreä tässä lähdetään tulemaan?

Apposesta yleisesti olen sitä mieltä että itse kiinteistö on jo vuotensa nähnyt, mutta kun talossa on enemmän elämää kuin esim. kunnantalolla, niin viettekö te päättäjät senkin mahdollisuuden alan harrastajilta?

Kunnioituksella kuntamme musiikkiharrastajia kohtaan

Mikko A. Ratia (PS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti