lauantai 11. heinäkuuta 2015

Liikenteessä: Pieni muistutus...
Tänä päivänä kun puhutaan nuorison tavoista ja käyttäytymisestä, usein kuulee sen että ”kyllähän meidän nuoruudessa samalla lailla pölvästeltiin” – Mutta harvalle kumminkin on tapahtunut koko elämän muuttanut pöljäily.

Mäntsälässä on keskustelu käynnissä jälleen tuosta nuorten mopoilla/kevytmoottoripyörillä ajelusta. Onhan se allekirjoittaneenkin mielestä aika hurjan näköistä, kun stagella vedetään nokka pystyssä mopolla tai prätkällä... ja vielä kaveri kyydissä.

Pyrin antamaan tällä kirjoituksellani ajatuksen, mitä mahdollisesti voi tapahtua, jos oikein huono tuuri käy.

Minulle sattui tuommoinen huono tuuri, suorastaan paska mäihä 09/10/1993, jolloin vammauduin erittäin vaikeasti, tosin auto-onnettomuudessa mutta se ei mitenkään vähennä sitä totuutta kuinka voi käydä.

Vuosia tulee täyteen 22v. Se on reilusti enemmän kuin mitä kylillä liikkuvilla nuorilla on edes ikää. Kokemukset eivät ole olleet tuona aikana kovinkaan mairittelevia.
Entäpä jos satut kyytiin ilman kypärää tai turvavyötä? Oletko täysin varma että kuski on selvinpäin? tms.

Jos huonosti käy, niin onnettomuus on omaa syytäsi. Miksi lähdit kyytiin, vaikka tiesit esim. kuskin nauttineen alkoholia, tms?

Minulle kävi niin ja ainoastaan periksiantamattoman asianajajan ansiosta sain vakuutusyhtiön myöntymään -50% omavastuuseen työkyvyttömyyseläkkeestäni.

Eikä siinä edes kaikki. Niin kuin Moniksen Yökahvilassa käyvät nuoret minut jo tuntevatkin, niin haluaako kukaan olla vajaavainen rampa, ”kroppansa vanki”, niin kuin sitä kuvailisin?

Tiedän että tämä teksti ei tavoita mahdollisesti nuoria, mutta toivon silti tämän tarinan uppoavan teidän vanhempien ajatuksiin ja siitä jälkikasvulle eteenpäin kerrottavaksi.

Turvallisesti liikenteessä

Mikko A. Ratia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti