tiistai 12. tammikuuta 2010

Tää on Lasten asia!

Säästötoimet on varmasti puhuttanut kansaa joka kunnassa ja kaupungissa.

Sain tänään kuulla, kun eräs läheisistäni soitti ja kysyi olenko kuullut Mäntsälän Kunnan uusimmasta säästökohteesta, joka koski tällä kertaa peruskouluopetusta. Asia on kuulemma vasta suunnitteilla, joten kunnanvaltuustolle / hallitukselle jää homma päätettäväksi.

Onhan siitä puhetta ollut että kunta lomauttaa työntekijöitänsä säästöjen toivossa ja jo useaan otteeseen on ollut kissa noista asioista pöydällä (kuten perhepäivähoito henkilöiden lomautus joulun alla).

En kumminkaan osannut odottaa että säästökohde osuisi peruskoulutukseen, sillä kuulemani mukaan jokainen opettaja tulisi olemaan lomautettuna 2 viikon ajan ja nuo lomautukset tietysti jaksottuisivat, siten että lomautettuna olevan opettajan luokka olisi nk. ilman valvojaa, käytännössä kaksi luokkaa yhden opettajan vastuulla.

Mitä tämä merkitsee? Siitä voimme jokainen vetää johtopäätökset, kun tiedossa on jo ettei tuo nykyinen koulusysteemi ole kovinkaan toimiva (isot luokat = Aina enempi vahdittavaa ja seulontaa, jne.)

Tässä mielestäni on lasten perusoikeus käydä koulua ja oppia uhattuna. Miksei kuntamme voi esimerkiksi ottaa muualta niitä säästöjään? Olisihan täällä varaa ottaa muualta kuin lapsilta/nuorilta?

Kuulin tässä muutama viikko sitten että kyllä kunnalla rahaa olisi että saataisiin jokaiselle apua tarvitsevalle, mutta missä sitten se raha näkyy? Ei ainakaan perusturvaan ja oikeuksiin sitä ole satsattu, eli kenen taskuun nuokin eurot menevät?

Mielenkiinnolla jään vaan odottamaan vastauksia tähän päätelmään lomauttaa opettajat.
Ja jos niin käy, niin  eikös olisi parempi sitten lomauttaa kaikki opettajat kerralla ja lapsille/nuorille antaa kahden viikon etätehtävät, joita he voisivat ihan kotoa käsin suorittaa?

Se on vaan jännä huomata miten hyvinvointi maassamme laskee ropisten. Erittäin surullista että juuri lapset joutuvat joutuu kumartamaan typeriä päätöksiä, sillä eihän lapset ole mitään laittamaan hanttiin, kun ”aikuiset” määräävät… voi, voi… taitaa olla lapsenkengissään vielä noiden aikuistenkin ajatukset.

En edes uskalla odottaa sitä seuraavaa säästökohdetta, meinaan vaan että ”vanhukset lumihankeen” menee jo niin pitkälle ettei sitä edes kehtaa ajatella… mutta näin se vaan menee.

Siispä aikuiset/vanhemmat: Älkää antako tämän tapahtua ihan tuosta vaan, ilman minkäänlaista vastaan asettelua, sillä näin ei kenenkään tule toimia!

Kertokaa ja kommentoikaa toki miten kuntien pakolliset säästötoimet vaikuttaa omassa kunnassanne / kaupungissa tähän lasten/nuorten koulunkäyntiin. Varmasti sama asia tulee esiin useammankin kerran.

Tähän on hyvä lopettaa päivän kirjoitus: Ufo Mustonen: Lastenhuoneenkapina joka kannattaa kaikkien kuunnella (linkkiä itse lauluun en löytänyt, mutta sanoitukset kertoo jo puolestaan)

PS.
Tuossa tuli eräältä Facebook kaveriltani hyvä ajatus siitä, että jos opettajat on pakko lomauttaa, niin nuo lomautukset voisivat keskittyä opettajien kesälomille. Siitä ei ainakaan perusoikeudet kärsisi. Kiitokset vaan Eino ajatuksesta
Samaisessa yhteisössä myös kävin keskustelua opettajana toimivan ihmisen kanssa ja sain arokasta lisäinformaatiota tuosta jos opettajat aiotaan lomauttaa.
Kaikki tämä summattuna yhteen saa nyt kunta keksiä ihan muualta ne säästökohteet, eikä kiusata enempää lapsia/nuoria sekä opettajia!

Terveisin

Mikko A. Ratia (PS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti