tiistai 27. elokuuta 2013

Toimi, äläkä valita!


Jos et äänestä, niin et voi valittaa” kuuluu liiankin monta kertaa juuri parahiksi vaalien alla. Olkoon kyseessä mitkä tahansa vaalit.


Allekirjoittaneella on kuitenkin herännyt ajatuksia, että onko se nyt niin että jos äänensä käyttää oikein (313 ”Mikki Hiiri” Putous-sketsiä lainaten), niin äänestäjä voi sillä perusteella valittaa koko hela valtuustokauden asiasta kuin asiasta?


Hyvähän se on pitää kiinni oikeuksistaan. En väitä vastaan, mutta mitä se loppupeleissä auttaa, jos valittaminen osuu asiaan mihin voi omalla panoksella vaikuttaa? Valittajasta tulee entistä kyynisempi ihmiskuntaa kohtaan ja luo lisäksi sokeasti median lööppejä uskoville ihmisille pakokauhua tai epätoivoisia ajatuksia, liiemmin asiaan tutustumatta.


Olen tehnyt havaintoja vähän liiankin usein. Monesti olen kuullut toisella korvalla keskusteluja esim. työttömyydestä. Näille ihmisille kuitenkin sopii esittää kysymys, että ovatko he olleet aktiivisia työnhaun suhteen? Vai onko tullut nirsoiltua, eikä otettua ”paskaduunia” vastaan?


Veikkaan vahvasti että kumpikin syy tulee esiin, jos oikein alkaa haastelemaan. Eihän nyt kukaan hullu huonolla tuntiliksalla ala tekemään hommia, kun sossu maksaa loppupeleissä elämisen.


Suomi pitäisi saada tuotteliaaksi ja tehokkaaksi ja edellisillä toimenpiteillä se ei onnistu. Eli, kyllä työtä tekevälle löytyy ja sinnikkyys palkitaan. Mutta edellämainitut tapaukset valitettavasti vaan kasvattavat sosiaalimenoja.


Onko vika siis missä? Nyt sen sanon julkisesti ensimmäistä kertaa, että suomen sosiaalihuolto on uudistusta vailla ja samoin voisi tehdä työvoimatoimistossakin.


Meillä suomessa ei ole vielä maahanmuuttajista ongelmaksi asti, mutta mitä enempi pakolaisia tänne virtaa, niin sitä enempi sosiaalimenot kasvaa.


Nyt jos koskaan olisi aika saada sosiaalihuollolle uudet kasvot, sillä se aika milloin meillä oli elätettävänä vain ”turmiolan tommit” ja muut elämänsä hukanneet raukat on menneisyyttä.


Olisiko sosiaalihuollon nyt aika ottaa aikalisä ja suunnittella toimintaa uudestaan näiden työtäpakoilevien ihmisten osalta?


Onhan sosiaalityöntekijöillä omat konstinsa mutta ne ei näytä tehoavan, sillä olkoon Suomen talouden tilanne mikä hyvänsä, niin vuodesta toiseen samat naamat jaksavat valittaa, kun ”mamut vie duunit” tai ”duunia ei ole”.


Miten sitten voit toimia?


Aktiivisuudella päästään usein toivottuihin tuloksiin. Aktiivista ei ole valittaa sosiaalisessa mediassa kaiken turhan takia.


Mitä jos hetkeksi valittajat jättäisivät läppärinsä, tablettinsa ja lööpit rauhaan ja keskittyisivät siihen miten tehdä omasta elämästään elämisen arvoista?


Ei se ainakaan äänestämällä näytä enää onnistuvan.
Sillä kun annat äänesi ”hyvälle tyypille” joka pääsee eduskuntaan, niin loppupeleissä se ”hyvä tyyppi” voi olla (riippuu miten korkealla hän on puolueen sisällä) niin kädetön, ettei saa mielipiteitään jyrättyä läpi puoluekurin takia.


Mielestäni ihmiset luottavat liian sokeasti politiikan voimaan vaikuttaa. Eräs valtuutettu sanoi minulle facebook keskustelussa (jälkeen kun olin lempattu persuista) ”ettei ilman politiikkaa voi vaikuttaa asioihin”
Onhan se osittain totta, mutta miten minä olen voinut vaikuttaa kunnassamme mm. lasten, nuorten ja vammaisten arkeen ilman mitään poliittista sitoutumista?


Kaikki siis riippuu sinusta itsestäsi. Haluatko takaisin työelämään? Vai haluatko kenties vaikuttaa positiivisesti ihmisten arkeen?


Seitsemän vuotta allekirjoittanut on osallistunut vapaaehtoiseen vaikuttamiseen ja vaikka palkkaahan ei siitä saa, niin ainakin teet jotakin yhteisen hyvän eteen.


Sinäkin voisit olla osana rakentamassa hyvinvointia.


Mietihän sitä.


Kunnioituksella


Mikko A. Ratia2 kommenttia:

 1. Muuten hyvä teksti, mutta tämä seuraava lause on mielestäni varsin paha paradoksi: "Aktiivista ei ole valittaa sosiaalisessa mediassa kaiken turhan takia (johon kyllä itsekin olen syyllistynyt, mutta sen ei pitäisi olla ongelma sinulle, kun ei se ole ongelma minulle)."
  Eihän sitä voi valittaa valittajista ja samaan hengenvetoon mainita, että koska oma valittaminen ei ole itselle ongelma, ei se ole muillekaan. Tätä samaa lausettahan voi kaikki valittajat sitten käyttää ja sama oravanpyörä pyörii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tuolla lauseella kyllä ammuin itseäni jalkaan, joten korjataan se. Kiitos huomiosta anonyymi :)

   Poista